Benkorsningsmetoden

benkorsningsmetodens resultata_004

Benkorsningsmetoden är en enkel praktisk manöver för att snabbt höja blodtrycket och därigenom motverka ett svimningsanfall.

Om du känner dig svimfärdig är regel nummer ett att snabbt att gå ned på huk eller ännu bättre lägga dig ned med benen högt för att därigenom motverka svimningen. Du kan inte vinna över ett sjunkande blodtryck, försök inte hålla dig stående om du inte lärt dig benkorsningsmetoden.

När du har börjat känna igen tecken på att du börjar bli svimfärdig kan du motverka svimningen aktivt genom att använda muskelkontraherande manövrar. Benkorsningsmetoden fungerar.

Såhär går det till:

Stå om möjligt lutad mot vägg. Korsa benen och pressa benen mot varandra ihärdigt. Ta i men inte allt vad du kan, andas som vanligt. När du har bra tryck fokuserar du på att också spänna skinkmusklerna, känn efter att du fortfarande kan prata och andas normalt och slutligen spänner du bukmusklerna. Det här gör du efter träning på 5-10 sekunder men för full effekt skall du hålla benen aktivt korsade minst 20 sekunder. Släpp efter försiktigt, blir du yr direkt har du bara skjutit upp blodtrycksfallet och då får du lägga dig ned. Har du bra vader (bra vadmuskulatur) kan

du fortsätta jobba med blodtrycket genom att göra 20-30 aktiva tåhävningar som leder till bättre blodtryck.

Bilden ovan på den antika statyn visar en kvinna som korsar benen och man kan tänka sig att hon på detta sättet orkade posera ett längre pass för konstnären. Blodtryckskurvan är autentisk från en patient som lärt sig benkorsningsmetoden och höjer blodtrycket från ett normalt men ganska lågt blodtryck på 110 mmHg till 160 mmHg för att därefter stabilisera sig på normalt blodtryck 140/90.

Det räcker med en blodtrycksmanschett för att själv träna själv på denna metod.

Kurvan var egentligen med i artikeln i Läkartidningen men den fick inte vara med. Tack för tips från dig som var med i svimningskola hösten 2013 och föreslog att bild på benkorsningsmetoden skall vara med. Jag har en bild till som snart skall läggas in.